Spread your wings and fly

Ken je dat gevoel, dat je soms kanten van jezelf die “groots” aanvoelen niet durft te laten zien? Dat we maar normaal en niet te gek moeten doen? Zeker niet die full colors! Opstijgen? Nee, juist stevig blijven staan, niet te veel poespas! Spreekwoordelijk je vleugels spreiden en opstijgen kan heel kwetsbaar voelen, maar het is ook nodig om de wereld te laten zien wat je te bieden hebt.

Dit thema kwam letterlijk en figuurlijk aan de orde toen ik eind vorig jaar gevraagd werd een beeld te maken voor een nieuwe coachingspraktijk. Mariska is vanaf 1 januari 2023 als kinder-en jongerencoach en ouderbegeleider gestart met haar eigen praktijk in Veldhoven met de prachtige en uitnodigende naam: In de Hartenkamer.

Zoals altijd was het proces om tot dit beeld te komen een mooie en leerzame reis. We bespraken welke waarden in het beeld tot uitdrukking mochten komen, de sfeer die het mag uitstralen, symboliek. Ik maakte eerder ook al eens het geboortekaartje voor het dochtertje van Mariska en haar man, dus extra bijzonder om ook de ‘geboorte’ van een haar praktijk mee in beeld te mogen brengen.

Na het uitgebreid verkennen van de ideeën is er altijd een bepaalde tijd nodig bij mij om het om te kunnen zetten naar een beeld. Het lijkt op het leggen van een puzzel. Het gaat de ene keer heel makkelijk en een andere keer veel moeizamer, dat is ook het spannende van dit werk. Mijn inner critic lijkt altijd in de startblokken te staan om mij erop te wijzen dat het nu dan toch écht niet gaat lukken, dat ik iets beloofde dat ik niet kan waarmaken. Dus ja, soms voelt het als ‘doorploeteren’ en me niet laten leiden door die kritische gedachten…

En dan toch, zoals vaker gebeurd, is het er ineens. Een beeld dat zo kloppend voelt! Het vloeit uit mijn penseel. Een dans, lichtheid, opstijgen, de kolibrie die ‘de vreugde van het leven en de lichtheid van het zijn’ symboliseert. Hartjes komen los uit zijn borst, een warm welkom in de Hartenkamer waar je samen met Mariska op zoek kunt gaan naar die vreugde en lichtheid. Dansende letters die speelsheid en toegankelijkheid mogen uitstralen.

En dan komt de volgende stap: het beeld delen. Weer spannend: heb ik het goed ‘gepakt’? Raakt het? Kloppen niet alleen de kleuren, de sfeer, de vorm maar vooral ook de gelaagdheid en het gevoel bij waar iemand naar op zoek was?

In dit geval was er een voor mij bijzondere reactie. Mariska wilde er een tijdje over nadenken. Plop! Daar was mijn inner critic in vol ornaat: “wie dacht je wel dat je was? Jezelf als kunstenaar presenteren? Nu is het dan toch duidelijk geworden, je sloeg de plank mis!” Eigenlijk heel wonderlijk, want haar uiteindelijke reactie bleek het tegenovergestelde van mijn vrees…

“Neeltje heeft het beeld ontworpen op het geboortekaartje van onze dochter. Toen ik me voorbereidde op de geboorte van mijn praktijk, voelde het daarom heel natuurlijk om samen met haar het ontwerpproces van mijn logo in te stappen. Het eerdere proces in combinatie met mijn deelname aan haar project “I see you, do you see #metoo”, maakte dat we al meerdere mooie gesprekken hebben gehad samen. Neeltje is doortastend, meedenkend en creatief vernieuwend. Ze bereikt een andere, diepere laag bij mij en bij zichzelf om tot een beeld te komen. Dat maakt het werken met haar zo bijzonder. Op het moment dat zij mijn logo voor het eerst met me deelde, benam het me bijna de adem. Ik was geraakt, ontroerd en zat vol ongeloof. Het voelde voor mij te groot om aan te nemen. Het heeft een aantal weken geduurd voordat ik de eindfase van het ontwerpproces kon ingaan. Het beeld geeft voor mij de warmte, liefde, beweging en vreugde weer, die ik wil uitstralen met mijn praktijk. Het is een geschenk om mee in het licht te staan.”

En met deze prachtige review was de cirkel rond. Nu was ik, en mijn inner critic ;-), stil. Zijn deze mooie woorden voor mij, kan ik ze wel aannemen? Dus liet ik ze op mijn beurt een tijdje bij mij… en uiteindelijk realiseerde ik me dat Mariska’s eerste reactie bij het zien van dit beeld ook zo herkenbaar is voor mij: “wie ben ik om dit aan te nemen, dit te laten zien, in het licht te gaan staan?”

“Actually, who are you not to be?”…

“Our deepest fear” – van Marianne Williamson uit “A Return to love”

Ben jij ook op zoek naar een passend beeld? Ik kijk graag samen met jou naar jouw wensen! Neem vrijblijvend contact met me op om te zien of ik jou kan helpen.

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant:

Relationship

Al enige tijd geleden kreeg ik een verzoek van Roselinde van der Wiel, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen, om voor haar proefschrift “Moving On –

Spread your wings and fly

Ken je dat gevoel, dat je soms kanten van jezelf die “groots” aanvoelen niet durft te laten zien? Dat we maar normaal en niet te

Cloudy days in a blue sky

Het is al vier maanden geleden, maar soms hebben zaken even de tijd nodig om er woorden en beeld aan te kunnen geven. In het

Kunstblikken

Voel jij het ook? De lente! Je ziet en voelt het aan alles. Het licht verandert, de grauwe winterbermen worden weer mooi ingekleurd door ontluikende

Meld je aan voor de nieuwsbrief

En ontvang alle updates in je mailbox