Header Verliesatelier

verliesatelier rotterdam

by neeltje anne

Welkom in het Verliesatelier Rotterdam, een atelier voor verlies-en rouwbegeleiding.

Een plek waar ruimte is voor verlies in de breedste zin. Waar je niet alleen mijn 1-op-1 begeleiding kunt vinden, maar ook samen kunt zijn om te delen, te herinneren, troost vindt en waar je uiting kunt geven aan het rauwe van rouw.

Een veilige plek vol aandacht waar je creërend en/of observerend in beeld kunt krijgen waar woorden tekort schieten.

een atelier

Het atelier is niet alleen mijn tuinatelier, maar ook een atelier in de ruimere bekenis van het woord: een werkplaats, een plek van creatie, inspiratie, frustratie. Een plek waar je werkt met je lijf, je handen en je hart. Waar je mag experimenteren. Iedereen is kunstenaar, leven is namelijk een kunst, zeker als je verlies en pijn ontmoet. In het verliesatelier gaat het over het proces, zoals ook verlies en rouw voortdurende processen zijn.

Vanuit de beelden, die je bekijkt en/of zelf creëert, kunnen we samen reflecteren op wat er zich in jou afspeelt. Beelden zeggen vaak veel meer dan woorden, weten beter de nuances van wat je doormaakt uit te drukken. Daarnaast kan kunst en creëren rustgevend en helend werken.

In het verliesatelier is er ruimte voor de kunst van het leven en de dood. Door met kunst bezig te zijn ben je bezig met zingeving, om wat er gebeurde en verloren ging weer te kunnen meenemen in een nieuwe vorm in de rest van jouw leven. Ik begeleid je daar graag bij.

aanbod

  • 1-op-1 begeleiding: heb je behoefte aan een luisterend oor dan kun je bij mij terecht voor een op maat gemaakt traject, waarbij we gesprekken combineren met kunstzinnig werk
  • verliesportret: verliesbegeleiding in de vorm van gesprekken en een door mij geschilderd portret van jouw overleden dierbare. Ook is het mogelijk onder mijn begeleiding zelf een portret te schilderen
  • creative sharing circles: samenkomen met anderen om te delen, altijd met een creatieve invulling, zoals Art Based Learning, werken met veerkrachtstenen, Kintsugi, mindfull mandala tekenen etc.
  • rouwretraites: 1-of meerdaagse retraites waar je in een groep op een fijne locatie stilstaat bij jouw verlieservaring(en) (natuur, kunst en creatie, mindfullnes, rust, aandacht…)
  • troostgeschenken: schilderijen/portretten van mijn hand of andere items ter herdenking en troost.

Over neeltje

Als beeldschenker startte ik enkele jaren geleden mijn kunstzinnige onderneming. Bij het schilderen van vrij werk en in opdracht voor anderen, is altijd de rode draad het op zoek gaan naar de diepere laag. Een schilderij, portret of een ontwerp, het is voor mij vooral het in beeld brengen van een verhaal. Mensen en hun verhalen, de lichte en de donkere kanten, zijn bij mij heel welkom en ik vind het mooi om beeld te kunnen schenken, zeker als woorden tekort schieten.

Door een aantal ingrijpende verlieservaringen in mijn eigen leven – waaronder het verliezen van een goede vriend die plotseling stierf in mijn aanwezigheid – ben ik mij de laatste jaren gaan verdiepen in rouw-en verlies. Ik startte als vrijwilliger bij Humanitas met het begeleiden van mensen en ik ben sinds begin 2023 gecertificeerd rouwtherapeut. Het verlangen groeide om een verbinding te maken tussen de kracht van kunst en creativiteit en het begeleiden van mensen met verlieservaringen.

En zo ontstond het Verliesatelier Rotterdam – een plek waar ruimte wordt gemaakt voor verlieservaringen, wees welkom!

Vanuit de beelden, die je bekijkt en/of zelf creëert, kunnen we samen reflecteren op wat er zich in jou afspeelt. Beelden zeggen vaak veel meer dan woorden, weten beter de nuances van wat je doormaakt uit te drukken. Daarnaast kan kunst en creëren rustgevend en helend werken.

In het verliesatelier is er ruimte voor de kunst van het leven en de dood. Door met kunst bezig te zijn ben je bezig met zingeving, om wat er gebeurde en verloren ging weer te kunnen meenemen in een nieuwe vorm in de rest van jouw leven. Ik begeleid je daar graag bij.

komende events

ROUWKOST – LOTGENOTENGROEP BIJ VERLIES VAN EEN NAASTE

8 woensdagavonden van 19.30-21.30 in Het Eventatelier te Rotterdam, start 10 april 2024

‘Rouw is rauw’ wordt weleens gezegd. Praten over rouw kan soms taaie kost zijn. Vandaar de naam ‘Rouwkost’ voor deze lotgenotengroep die het Verliesatelier samen organiseert met Ellen van Leenen.

In een kleine groep van maximaal 8 personen krijg je de ruimte om stil te staan bij jouw rouwproces en kun je her- en erkenning vinden van wat jij voelt en meemaakt.

Iedere avond komt er een ander thema aan bod en we werken met verschillende (creatieve) opdrachten.

Heb je interesse? Neem dan vrijblijvend contact met me op!

KUNST ALS STEUN BIJ VERLIES 

Dagdeel kijken naar kunst, 1-op-1 of in een klein groepje.

“Woorden schieten tekort” is een veelgehoorde zin als je te maken krijgt met verlies. Het is een cliché, maar niet voor niks, soms zijn er ook geen woorden te vinden om precies te omschrijven wat je ervaart. Beelden kunnen dan juist meer aansluiten bij je gevoel en beleving.

Precies dit zul je gaan ervaren als je met mee gaat kijken naar kunst, kunst als spiegel van wat zich in jouw afspeelt, waarin je troost of woorden kunt vinden die passen bij jouw beleving. Je komt uit je (volle) hoofd en in je lijf en hart.

Ben je nieuwsgierig of dit iets voor je is, neem gerust contact met me op!

BINNENKORT NIEUWE DATA BESCHIKBAAR

meer informatie

Ben jij op zoek naar individuele verliesbegeleiding of wil je bijvoorbeeld meer weten over de komende creative sharing cirkels, laat dan hieronder een berichtje achter. Ik neem dan contact met je op. Je mag me natuurlijk ook altijd bellen voor meer informatie. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Als je wilt plannen we een kennismakingsgesprek in. Voor mijn tarieven en werkwijze kun je de knop hieronder gebruiken. Ik neem graag de tijd om je meer te vertellen en om te kijken of je een klik voelt zodat je je welkom en veilig kunt voelen bij mij in het Verliesatelier.  Liefs,

Meld je aan voor de nieuwsbrief

En ontvang alle updates in je mailbox