Ontwerp kaft proefschrift

Begin 2020 kreeg ik het bijzondere en eervolle verzoek van Wesley de Jong, arts en promovendus, om voor zijn proefschrift “Endemic and Emerging infections – clinical challenges and opportunities in Indonesia” een kaftontwerp te maken. In een uitgebreid gesprek kwamen we tot een aantal uitgangspunten voor het ontwerp, waarmee ik aan de slag kon. Een promotieonderzoek is uiteraard zeer omvangrijk en voor een leek als ik complex. Daarom was het erg fijn om in gesprek te gaan over de inhoud van het onderzoek, de drijfveren van Wesley voor dit onderzoek en wat belangrijke zaken zijn die in het door mij te ontwerpen beeld mochten terugkomen.

De Indonesische roots van Wesley waren al snel een aanknopingspunt. Daarnaast spraken we over kleur en sfeer. Het mocht een meer abstract beeld worden, niet te letterlijk, waarin het begrip “verbinding” tot uitdrukking zou komen.

Het uiteindelijke ontwerp is een combinatie geworden van aquarel en een batik-print. De gekleurde in elkaar overvloeiende aquarelbolletjes zijn qua vorm en kleur geïnspireerd op microscopische foto’s van virussen. De bolletjes vloeien in elkaar over, daarmee het begrip “verbinding” symboliserend. De batik-print die over deze ondergrond heen is geschilderd is een typisch Indonesisch symbool. Een zich herhalend patroon dat eveneens verbinding in beeld brengt.

Het kunstwerk, met de toepasselijke titel “Koneksi” (verbinding in het Indonesisch) is uiteindelijk gebruikt voor de kaft van het promotieboekje de hoofdstukpagina’s in het boekje en de uitnodiging voor de verdediging van het proefschrift.

Zoals bij ieder ontwerp, werk ik hoofdzakelijk analoog, op papier of doek en met verf en/of andere mediums. Ik neem de tijd om goed in beeld te krijgen wat iemand zoekt en heb soms ook zelf tijd nodig om het beeld op de juiste wijze uit het penseel te laten vloeien. De klant krijgt uiteindelijk niet alleen (zoals gebruikelijk) een digitaal bestand, maar ook het originele ontwerp als kunstwerk ingelijst.

Lees hier wat Wesley van de samenwerking en het eindresultaat vond:

“Na jaren hard werken is de inhoud af en werk je als promovendus toe naar die laatste maanden tot de verdediging volgt. Door Neeltje te vragen heb ik niet alleen een prachtig ontwerp gekregen, maar ben ik ook op een andere manier naar de inhoud gaan kijken. Vragen als: wat wil je uitstralen, welk gevoel mag het oproepen, wil je een boodschap meegeven die niet in je wetenschappelijke stukken benoemd kan worden? Een bijzonder proces met een prachtig resultaat én vele lovende reacties.”

Ben jij ook op zoek naar een passend beeld? Ik kijk graag samen met jou naar jouw wensen! Neem vrijblijvend contact met me op om te zien of ik jou kan helpen.

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant:

Relationship

Al enige tijd geleden kreeg ik een verzoek van Roselinde van der Wiel, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen, om voor haar proefschrift “Moving On –

Spread your wings and fly

Ken je dat gevoel, dat je soms kanten van jezelf die “groots” aanvoelen niet durft te laten zien? Dat we maar normaal en niet te

Cloudy days in a blue sky

Het is al vier maanden geleden, maar soms hebben zaken even de tijd nodig om er woorden en beeld aan te kunnen geven. In het

Kunstblikken

Voel jij het ook? De lente! Je ziet en voelt het aan alles. Het licht verandert, de grauwe winterbermen worden weer mooi ingekleurd door ontluikende

Meld je aan voor de nieuwsbrief

En ontvang alle updates in je mailbox